Шукати в цьому блозі

четвер, 27 грудня 2012 р.

Піст: що шкідливо, а що корисно!!!



пістЩо нам важливо пам'ятати про час посту?
Піст, за своїм визначенням, час стриманості. Тому постараємося утримуватися від усього того, що не приносить користі для душі:
1. ТБ. Здається, що на першому місці серед некорисних речей стоїть телевізор. Серіали змушують глядача частину свого життя проживати «за іншого». Відомий випадок, коли мати відмовилася емігрувати до дітей, бо в тій країні, куди її запрошували, закінчився показ «Санта Барбари».

Коли доводиться говорити, що в піст треба обмежити перегляд телевізора, то чуєш, що люди готові відмовитися від перегляду новин, готові поститителебачення дуже строго в питанні їжі, але від перегляду серіалів відмовитися не можуть. Саме від цього шкідливого захоплення, яке вчить людину жити вигаданим життям, слідом за задумом режисера і сценариста співчувати пороку і пристрастям, необхідно відмовитися, хоча б тільки на час посту. Художні фільми варто теж менше дивитися - майже все, що сказано по відношенню до серіалів, можна застосувати і до звичайних фільмів. Новини теж навряд чи можуть внести в душу людини, яка постить, спокій і молитовний настрій. Тому, якщо Ви ще не відключили від свого телевізора антену, саме час це зробити.
2. Безлімітний тариф мобільника. Якщо Вам не потрібно для роботи безлімітний тариф телефону, краще на час посту від цієї послуги відмовитися. Необмеженість в спілкуванні дуже некорисна в час, який Церква виділила для молитви і духовного читання, вона дуже розслабляє душу. Будьмо обережні і з проводовими телефонами.
інтернет3. Інтернет. Найкраще чітко визначити список сайтів, які Ви відвідуєте під час посту. Все, що не пов'язане з роботою або виконанням обов'язків, має бути суворо обмежене. Навіть на відомому сайті, який абсолютно не шкідливий для душі в звичайний час, можна прочитати некорисну в піст інформацію. Тому, перш ніж перейти по посиланню, подумайте про те, якими будуть наслідки для душі, яка постить?
4. Особисте спілкування. Безсумнівно, що людина, яка постить, не повинна виставляти своє утримання напоказ. Але все ж для духовної користі дуже важливо обмежити спілкування. Робити це треба акуратно, щоб нікого своєю відмовою не скривдити. Іноді заради ближнього необхідно знехтувати мовчанням. Іноді наша участь може врятувати душі, і навіть життя ближніх.
5. Зайвий відпочинок. Як непосильна праця некорисна для здоров'я і навіть для душі, так і відпочинок без міри допустимий лише хворому. Відпочиваючи без міри в період посту, ми позбавляємо себе користі від духовних подвигів.
6. Інші розваги. Тут вкрай важливо визначити для себе, що припустимо, а що ні в час, коли душа знаходиться в стані бджоли, яка збирає мед. Як бджола в сезон цвітіння трудиться заради довгих місяців зими, так і людина, яка постить, повинна не відволікатися на те, що заважає головній справі під час посту. Це стосується музики, ігор, святкування різного роду пам'ятних дат і багато чого іншого. Втім, все добре в міру. Вашим гостям буде незрозуміло, якщо свято перетвориться на душекорисну бесіду з капустою без масла.
7. Подорожі. Можна вітати паломництво, але і в ньому треба знати міру. Все ж піст краще проводити в домашній тиші, якщо це можливо. Всякого роду відпочинки на курортах, буває, не можна відкласти, але тоді треба пам'ятати, що піст вже в деякій мірі порушений, тому важливо розсудити, що в даному випадку важливіше. Адже іноді і дітям потрібен заміський відпочинок, та й графік відпусток часто залежить не від нас.
8. Їжа. Людина, яка постить, повинна знати, від чого вона може утримуватися в піст, щоб стриманість не підірвала її здоров'я. М'ясна пісна їжаїжа зазвичай допускається лише при серйозних хворобах, що до решти, то тут важливо знати міру. Сталевар не повинен відмовлятися від молока, як і студент - від риби. Взагалі, численні календарі, що публікують монастирські правила посту, неприйнятні для мирян. Важливіше відмовлятися від тієї їжі, яка живить пристрасті, ніж від тієї, яка живить тіло. Наприклад, солодощі або делікатеси більше зашкодять душі, ніж склянка молока для того, хто багато фізично трудиться. Утримання в їжі - лише засіб для підтримки душі і тіла в стані дисципліни, а не самоціль - це вкрай важливо. Тому, якщо Вас запросили в гості, не варто травмувати господарів своєю стриманістю. Краще потім підсилити суворість посту, щоб і піст приніс користь душі і тілу, і Ваша поведінка не відштовхнула від Церкви невоцерковлених.
9. Алкоголь. Слід пам'ятати, що будь-яка кількість алкоголю, прийнята в піст, робить цей день в певній мірі скоромним, тому як будь-який алкогольний напій в тій чи іншій мірі розслаблює душу, робить її нездатною до постових трудів. Вино допустиме лише в дні свят, і то в дуже помірній кількості.
подружні стосунки в піст10. Подружні стосунки. Незважаючи на широку дискусію, що розгорнулася в останні роки з цього питання, є впевненість, що подружні стосунки під час посту не можуть не позначитися на якості посту. Але для такої суворості посту, коли подружжя за взаємною згодою і без шкоди для шлюбу можуть утримуватися весь піст, треба духовно дозріти. Тому в даному питанні важливо знати міру і розсудливість. І найважливіше - пам'ятати, що якщо їжу можна варити для себе в окремій каструлі, то шлюбні відносини - особливо в ліжку - питання виключно взаємне. Краще порушити піст, ніж нанести біль своїй «другій половинці» відмовою.
Утримання, звичайно, чудово, але лише тоді, коли воно відбувається заради якоїсь мети. Тому варто задуматися не тільки про те, від чого треба відмовитися, але і взагалі - на що слід звернути увагу постячій людині.
1. Молитва. Безсумнівно, що немає нічого важливішого в піст, ніж посилена молитва. Саме молитва і стриманість зміцнює віру, томумолитва до звичайного свого молитовного правила добре додати один-два канони, кілька додаткових молитов. Дуже бажано читання Псалтиря. Посилимо молитву і про ближніх, адже вони не менше за нас, а часом і більше, мають потребу в молитовній підтримці.
2. Благодійність. «Справжній піст полягає не в одному знесилюванні плоті, але і в тому, щоб ту частину хліба, яку ти сам хотів би з'їсти, віддати голодним», - каже нам преподобний Серафим Саровський. Тому старанність в допомозі ближньому має становити важливу частину посту. Допомагаючи ближньому, не забуваймо, що ця допомога, перш за все - допомога самому Христу.
сповідь3. Сповідь і Причастя. Слід обов'язково кілька разів, або ж хоча б раз, сповідатися і причаститися під час посту. Ніщо краще не дисциплінує душу, ніж детальна і сердечна сповідь і ніщо не живить душу так, як Хліб Життя.
4. Ісусова молитва. Окремо варто згадати про Ісусову молитву. До безперервної молитви закликає нас Апостол (1 Сол. 5, 17). Хоча й поза постом праці з набуток Ісусової молитви повинні займати чимало часу в житті християнина, піст - найкращий час для праць на цьому терені. Приділяючи весь вільний час Ісусовій молитві, ми обов'язково придбаємо від посту користь своїй душі.
5. Духовне читання. Глава Євангелія і два розділи з інших книг Нового Заповіту мають стати обов'язковим читанням постника. Біблія - невичерпне джерело божественної мудрості і ніколи не варто нехтувати цим Божимдуховне читання даром. Початківцям обов'язково треба якось прочитати тлумачення, і знову звертатися до них по мірі виникнення непорозумінь. Складно давати загальні поради з приводу іншої духовної літератури, але загальним правилом можна вважати читання патериків, праць Оптинського старців, святителів Ігнатія Кавказького і Феофана Вишенського. Втім, тут список книг складно скласти один для всіх. Важливо, щоб духовна література навчала, приводила в стан духовної бадьорості, а не розважала.
6. Паломництво. Про це вже було сказано раніше, але варто додати, що до цього засобу варто вдаватися душі, яка сумує і потребує розради та зміцнення.
7. Сон. Велика справа - частину нічного часу проводити в молитві. Але не для кожного це по силах. Проте варто відзначити, що нічна молитва гармонізує стан душі, зводить в душу умиротворення і спокій, зміцнює у боротьбі зі спокусами.
8. Смирення. Не забудемо, що смирення це не «вдавання смиренності». Усвідомлення своєї духовної немочі, нездатності нічого зробити без Божої допомоги і, як наслідок, вимагання Божого благословення на кожну справу і молитва під час цієї справи повинні бути нормою для християнина. Подібний стан найлегше здобути саме в пості.
любов9. Любов. Ми живемо в ті часи, коли майже зовсім збідніла любов. А без любові світ загине. Тому будемо просити у Господа любові до всіх без винятку. Звичайно, Господь нам пошле цю любов, тільки нам треба навчитися її прийняти. Дотримуючись вищевикладених правил, особливо усвідомлюючи свою негідність, ми поступово будемо ставати тими чашами, які зможуть зберегти вино Божої любові. А без любові все - ніщо. Без любові піст послужить для нас виключно на шкоду.
«Пильнуйте й моліться, щоб не впасти в спокусу: дух бадьорий, плоть же немічна» (Мф. 26;) 41).

Немає коментарів:

Дописати коментар