Шукати в цьому блозі

четвер, 27 грудня 2012 р.

Одружений священик покликаний любити більше...




Шлюб - це священне висловлення Божої любові до нас та шлях до святості, витворений щоденними самопожертвами заради добра інших.
свт. Іван Павло II
У Східній християнській традиції (і православні, і католики) вбачають у "подвійному" покликанні - до священства та шлюбу - можливість віддавати більше любові. У цьому переконаний представник Католицької Церкви в Росії о. Лоренс Крос, який також є і професором Австралійського католицького університету в Мельбурні.
Кодекс канонів Східних Католицьких Церков стверджує, що те, як одружений священик створює сім'ю, оберігає, зміцнює її, виховує дітей, має бути хорошим прикладом для решти вірян. Проте не можна зрозуміти покликання одруженого пастора без розуміння священного покликання подружньої пари.

"Подружнє життя не суперечить священству", - каже о. Крос. Одружений священик покликаний "любити більше - поглиблювати здатність дарувати любов - і межі його родини збільшуються, громада також стане його сім'єю".
Останні 30-40 років різні теологи та дослідники твердять, що целібат - мовляв, єдиний шлях якомога більше уподібнитися до Христа. Але така думка нівелює роль усіх одружених священиків від часів апостолів, що зовсім неправильно.
Чомусь склалося так, що Церкву Латинського обряду вважали "святішою", ніж Східну. Проте II Ватиканський Собор визнав їхню рівноправність. Незважаючи на це, досі зберігається стереотип, що священики, що дотримуються целібату (що притаманно Латинському обряду), нібито "святіші" чи "кращі", ніж східні одружені та неодружені.
Тому провідні фахівці у цій сфері під час конференції, яка проходила у Римі, одноголосно вимагають відкликати указ, виданий у Ватикані у 1929 р., який забороняє хіротонізувати одружених священиків Східних Церков за їх канонічними межами, адже фактично це розпорядження досі чинне.
Варто зазначити, що відміна цього наказу зможе відкрити двері для служіння священикам УГКЦ в тих країнах, де до одруженого священства в католицькому середовищі ставляться з великою пересторогою, наприклад, у Німеччині чи Італії.

Немає коментарів:

Дописати коментар