Шукати в цьому блозі

четвер, 27 грудня 2012 р.

Церква та її завдання у суспільстві



Зіслання Святого Духа на Апостолів – це день народження Церкви. Церква – це таїнство. “Еклесіа” – так по грецькому звучить українське слово Церква (походить воно від дієслова “скликати” й означало дві тисячі років тому у греко-римському суспільстві офіційні і правомочні збори громадян для вирішення важливих громадських справ, для суверенного волевиявлення) – це братерське духовне сопричастя, а також і видима інституція (товариство  всіх вірних у всьому світі), заснована Ісусом Христом, щоб продовжувати Його апостольську і Спасительську діяльність між народами, як Він повелів Апостолам перед Своїм Вознесінням: “Ідіть, отже і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх берегти все, що Я вам заповідав. Отож Я з вами по всі дні аж до кінця віку” (Мт. 28,19-20). Церква не є місцем, де кожен перебуває окремо і самостійно здобуває спасіння. Вона також не є засобом індивідуального освячення. Церква – це вибраний народ, спільнота людей, якій Бог дарує спасіння. Тож і людина є не тільки індивідом, окремим представником людства. Людина, а отже, кожен з нас, ­це – особа, покликана до спілкування з іншими, до обміну та єдності з ними, – до сопричастя з іншими людьми та Особами Пресвятої Тройці. Ми стаємо людьми тоді, коли спілкуємося і даруємо себе одне одному.
Єство Церкви просякло цим Христовим посланням. Він її уповноважив силою своїх слів, і це післання Церкви Ісусом є для неї фундаментальним і настановчим імперативом. Тут уже йде мова про вселенську Церкву, яка охоплює всі народи.
Чітке визначення Церкви дав апостол Петро: “рід вибраний, царське священство, народ святий, люд, придбаний на те, щоб звістувати похвали того, хто вас покликав з темряви у дивне своє світло: колись не народ, тепер же народ Божий” (1 Пт. 2,9-10).
Отже, Церква – це спільнота учнів Ісуса Христа і дітей Божих, збори народу Божого, вибраного і покликаного на служіння Всевишньому. Вона – більша від релігійного братства, ширша від спілки однодумців, повніша від духовного суспільства. Церква – це спільнота людей, які покликані довершити справу і виконати заповіти Ісуса Христа. Спільноту своїх послідовників Ісус назвав “своєю Церквою”.
Церква є там, де є християни і священики. Церкву також називають Матір`ю християн, бо вона під час святого хрещення дає душі справжнє життя – освячуючу благодать, яка дає людині право до неба і як духовна матір, виховує своїх вірних. “Хто не має Церкви за матір, той не може мати Бога за батька” (св. Кипріян). Вона поширює Христове вчення за допомогою проповідей, пастирських листів і навчання релігії, уділяє встановлені Христом засоби – за допомогою жертви Святої Літургії, Святих Тайн, благословення, освячення і відправи Богослужінь та керує членами Церкви, видаючи церковні заповіді, заборони, застосовуючи покарання за великі провини (позбавлення членства в церковній спільноті).
Церквою керує Ісус Христос з неба через Святого Духа, тому називаємо Його Главою Церкви. Церква, вірна євангельській правді, іде дорогою Христа й апостолів. Вона наполегливо працює, щоб поширювати Боже слово. Для Бога немає більшої приємності ніж та, щоб всі люди спаслися і знайшли та відкрили для себе єдину істину. Крім того Церква роз’яснює та укріплює моральні засади, що випливають з природи самої людини. Кожен християнин, який прагне духовної зрілості, зобов'язаний у щирості і з любов'ю поширювати науку Христа тим, які стоять осторонь і поза межами християнства. Церква закликає своїх вірних, щоб з розсудливістю і любов’ю, через співпрацю і діалоги з представниками інших релігій, засвідчували християнську віру і життя, признавали, зберігали й згадували ці моральні і духовні блага.
У Церкві розрізняємо два стани: духовний і світський. Церква учительська (єпископи) і Церква слухаюча (миряни) повинні спілкуватися у дусі братерської любові та в ньому проводити діалог з Ісусом Христом. Цей діалог повинен відбуватися як за посередництвом Святої Літургії і приватних молитов, так і обов`язкових діл милосердя.
Однак у Церкві є завжди присутня небезпека тяжіння людської натури до зловживання, свідомого або несвідомого бажання домінувати над Божими прерогативами, що доволі часто спокушає одних і зумовлює розгублення серед інших. Цей недолік можна і треба долати незламністю живої віри. Господь чітко визначив межу “слабкості” Церкви, яка в екстремальних обставинах завжди проявляє силу своєї непохитності і нездоланності. Такі харизми, як непомильність і незнищимість супроводжуватимуть Церкву аж до другого приходу Ісуса Христа.
Церква є ієрархічною установою. Звідси і випливає порядок підпорядкованості мирян – духовенству.
На початку заснування Церкву очолював обраний Ісусом Христом апостольський збір під проводом Первоверховного апостола Петра, після них – єпископи ( буквально “охоронці”, “наглядачі”) та їх наслідники. Наслідник апостола Петра – Папа Римський – є видимим Главою Католицької Церкви, далі ідуть патріархи, митрополити, архієпископи та єпископи, і найменшу адміністративну одиницю Церкви становлять парафії.
Церква є незалежна від держави (Ісус Христос передав свій учительський і пастирський уряди тільки Апостолам і їх наслідникам, а не світським керівникам), а держава від Церкви. Проте між ними повинно існувати взаєморозуміння і згода, адже Церква суттєво допомагає державі: навчає послуху щодо світської влади, запобігає злочинам, спонукає до добрих і високих вчинків, об`єднує народи, засновує добродійні заклади, опікується хворими, самотніми, звільненими з в`язниць, дітьми, які залишилися без батьків. Вона завжди дбала про розвиток освіти і культури, засновувала наукові заклади, священикам і монахам належить багато винаходів.
Завдяки Церкві незаселені місцевості заселялися людьми, неродючі землі ставали родючими.
Немає, отже границь повноважень Церкви, ані географічних, ані етнічних. Вона послана всюди і до всіх, готова до діалогу з кожним і готова служити кожному і кожен своїм наверненням через віру в Ісуса Христа стає членом Церкви.
Святий Дух провадить Церкву до її кінцевої мети – надприродної обителі – Бога Отця, допомагає їй дотримуватися правдивої віри і чистоти моралі для здійснення планів Божого Провидіння. У конкретно визначеному моменті історії людства Святий Дух уділяє Церкві свою надприродну благодать і спонукає проводити Вселенські та Помісні Собори, які визначають непомильність тих чи інших світоглядних систем й аналізують розвиток різних суспільних тенденцій.
Розумні керівники країн і політики світу завжди підтримували Церкву і допомагали їй, а ті держави, як переслідували її, скоро занепадали.
На початках християнство було єдине, але згодом поділилося, особливо від часів царгородського Патріарха Фотія ( у другій половині ІХ ст.), який започаткував цей поділ, що потім вилилося в розкол Церкви на Східну (Константинопольську (грецьку) і Західну (Римську (латинську). За цим стояв культурний і політичний поділ: грецька і латинська культури, візантійське (грецьке) цісарство і римське (франко-німецьке).
Цей поділ негативно вплинув на єдність Христової Церкви, внаслідок чого зараз Вона поділена на Католицьку, Православну і Протестантську або Євангелистську, до якої належить Англіканська Церква та вихідні з неї баптисти, адвентисти, п’ятидесятники та інші протестантські релігійні спільноти.
Церква відіграє надзвичайно велику роль у вихованні особистості, формуванні її духовності. Заснована на принципах гуманізму, доброзичливості, миру, спокою, щастя; вона найбільшою мірою є причетна до святая святих людського життя – душі. Церква опікується людиною протягом усього її життя та майже у всіх видах діяльності, від появи на світ і до смерті, проводить її в останній шлях: тіло у домовину, а душу у вічність. Їй належить виховання людини в дусі милосердя, честі і справедливості, любові і надії, вірності і шанобливого ставлення до батьків, старших, малих, немічних, страху покарання перед Богом за заподіяне лихо та скоєні гріхи.
Християнська Церква в Україні має тисячолітню історію і неодноразово виконувала функцію підняття духовності нації, особливо у  тяжкі для країни часи. Протягом багатьох століть вона відігравала роль не тільки Божого дому, місця молитви, а й виконувала місію центру духовного життя, формувала світогляд нації, утверджувала справді етнічний характер, ідеї, зміст та форми творів духовної і матеріальної культури українського народу. Була центром культури, мистецтва, літератури, науки.
Разом зі своїм народом упродовж віків Церкві доводилося переживати багато духовних радісних моментів, але й не бракувало також сумних часів духовного і національного поневолення та жорстокого переслідування. Намагаючись підкорити наш народ, ворожі сили, як зі Сходу, так і з Заходу були свідомі, що осягнуть свою диявольську мету лише тоді, коли знищать найбільшу твердиню українського народу – його Святу Церкву, яка віками була його покровителькою. Ми дякуємо Богу, що наш народ від 988 року належить до Христа і Його Церкви.
Церква – це установа, що живе в часі й має свої окремі, як і наш народ, періоди, епохи, доби свого розвитку, росту й занепаду. Тому вплив Церкви на духовність українського народу, його світогляд, морально-етичний розвиток, соціально-економічні та політичні процеси конче необхідно розглядати за періодами і певними добами її історії, котрі становлять головні осі, на яких оберталося та обертається життя Христової Церкви на землях сучасної України.
Наш народ, якому притаманний свій вияв людського мислення, поведінки, релігійного характеру, має свою релігійну історію, форми християнської організації, за якими це християнство живе до сьогоднішнього часу. Треба зазначити, що християнське життя в українському народі почалося набагато раніше від офіційного хрещення князем Володимиром у 988 році. У зв`язку з цим починати історію Христової Церкви на Русі-Україні 988 роком або 955 роком, коли княгиня Ольга сама особисто стала християнкою, не зобов`язуючи, однак до такого офіційного державного акту ні народ, ні своїх безпосередніх наступників, історично невиправдано. Тому ми поділяємо історію нашої Церкви на основні три доби: І (андріївську), 2 (володимирівську), 3 (новітню), яким передував період вагань і легенд та неофіційного приватного існування християнства на українських землях, що закінчився Актом офіційного хрещення народу Русі-України.
Отже, в 988 році відбулася найбільша подія в історії українського народу, що мала величезний вплив на всю подальшу історію нашої нації, її мораль взагалі і на формування поглядів на ідеал людини, зокрема – його хрещення. Святий Володимир Великий, основоположник і хреститель України, засновник нашої державності, завершив велике діло християнізації нашої історії, він гармонійно поєднав релігійні й національні інтереси та ідеали. Добре розуміючи надприродний зміст християнства, найвища мета якого є освячення і спасіння людських душ, Володимир Великий через святе Хрещення України передав цей найцінніший скарб правдивої віри – благовість Ісуса Христа цілому українському народові на спасіння, на його вічне та дочасне добро.
Тим актом він поставив нашу державу на рівень із християнськими народами Сходу й Заходу. Християнська віра стала домінуючою, посередником духовного збагачення, мотором усіх релігійних та суспільних починань.

Дороговказ віруючого


"Великі та дивні діла Твої, Господи, Боже Вседержителю! Справедливі й правдиві дороги Твої ..."Об'явлення 15:3
Будучи охрещеним 
в ім’я Пресвятої Тройці,
маючи приклад
святих, ісповідників і мучеників,
перебуваючи під небесним заступництвом
Спасителя нашого Ісуса Христа і Пресвятої Богородиці.

Дотримуюсь таких принципів:

1. Живу вірою в Ісуса Христа за вченням Церкви. Допомагаю суспільству через особисте життя в Божій благодаті. Шаную образ Божий у кожній людині. Уникаю забобонів і ворожби.

2. Шаную своє тіло як Храм Святого Духа, не оскверняю його алкоголем, тютюном, наркотиками, сексуальною розбещеністю. Протиставляю їм мудрість і силу св. Євангелія та християнську мораль. Впливаю на засоби масової інформації, щоб вони відображали християнську культуру.

3. Виявляю приналежність до Ісуса Христа. Втілюю свою віру у щоденній праці та побуті. Беру участь у Святій Літургії та очищую свою душу Тайною Покаяння.

4. Сумлінно виконую свої обов’язки. Докладаю зусиль до подолання розбрату, злоби і ненависті між людьми. Вчуся цінувати суспільну єдність через участь у громадському і політичному житті.

5. Дякую Богові за дар життя. Оберігаю людське життя від зачаття до природної смерті. Допомагаю хворим, беззахисним і безправним.

6. Зберігаю чистоту як у подружньому, так і в безженному стані. Плекаю подружню любов, зміцнюю сім’ю спільною молитвою та взаємною повагою і турботою. Дотримуюсь подружньої вірності. Виховую дітей та молодь особистим християнським прикладом. Допомагаю їм протистояти спокусам.

7. Практикую безкорисливість. Не зазіхаю на спільне чи на особисте добро ближніх у матеріальній, духовній та інтелектуальній сферах. Робитиму все можливе, щоб не брати і не давати хабарів.

8. Шукаю правду і справедливі закони. Шукаю право інших у їхніх пошуках добра та істини. Протиставляюся всім видам насильства.

9. Шаную природні багатства Землі як Божий дар і розсудливо користуюсь ними.

10. Живу в надії, яку мені дає Бог. Мужньо й терпеливо переношу випробування. Намагаюсь своїми добрими ділами і милосердям наблизити Царство Боже.

Заклик до покаяння!!!!!



"Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!" Матвія 4:17
Наскільки зростиш тут крила свої до світу горішнього, настільки злетиш там; наскільки очистиш ум свій, наскільки там побачиш славу Господню; і наскільки возлюбиш Бога тут – настільки там наситишся Його любов’ю. (св. Єфрем Сирійський)

Прийдімо, улюблені купуймо, поки ще можна щось купити. Прийдімо, здобудьмо життя вічне, купімо спасіння душ наших. Набудьмо прекрасну думку – прагнути Царства і раю.

Подвизайтесь в цю одинадцяту годину! Поспішайте, щоб не опинитись вам поза зачиненими дверима. Вечір зближається, і Той, хто дає нагороду тим, які Його шукають (Євр. 11:6), йде у великій славі віддати кожному згідно з його ділами. Покаймося, брати, поки маємо час.

Послухайте, що каже Господь: Велика радість буває між Ангелами Божими над одним грішником, що кається (Лк. 15:10). Чому лінуєшся, грішнику? Чому впадаєш у відчай? Якщо небеса радіють, коли каєшся, то чого тобі боятися? Ангели радіють, а ти лінуєшся? Архангел звіщає покаяння, а ти боїшся? Нероздільна Тройця, Якій ми поклоняємося кличе тебе, а ти сумуєш?!

Поплачмо трохи тут, щоб не плакати вічно там у муках. Христос прийде зненацька, як страшна блискавка. Тоді кожен отримає згідно з ділами своїми: кожен пожне те, що посіяв. Усі станемо перед судом Господнім з непокритою головою, і кожен відповість перед Суддею за себе. Тої години ніхто нікому не зможе допомогти. Кожен зі страхом і трепетом очікуватиме вироку Божого.

Чому зневажаємо Святе Писання і Слова Христові? Чуєте, що каже Господь? Слово, яке Я вирік, судитиме його дня останнього (Йоан 12:48). Що то за Слово? – Його Святе Євангеліє та інші Святі Писання святих Пророків і Апостолів. Не зневажаймо написаного. Бо небо й земля перейдуть, але слова Мої не перейдуть (Мт. 24:35).

Прийдімо, улюблені, віддаймося морю Божих щедрот, поки не настав той страшний день. Сам Господь кличе нас: Прийдіть до Мене всі .., і Я облегшу вас (Мт. 11:28). Усіх запрошує, бо всіх хоче спасти. Не вагайтесь ніхто, адже Він каже: Того, хто до Мене прибуде, Я не відкину (Йоан 6:37). – А яким є той, що прямує до Нього? Таким, що слухає Слово Його і заповіді Його виконує. Отже, прислухайтесь і визнайте перед Ним свої провини, бо страшно впасти в руки Бога живого (Євр. 10:31).

Покайся, грішнику, і з відвагою покладися на безмежну любов Христа, Який сказав: Я прийшов кликати не праведних, а грішних на покаяння (Мт. 9:13). Покайся, поки є час, щоб не зазнати ганьби на страшному суді, де зі страхом предстоятимуть тисячі Ангелів і Святих, - і розкриються книги діянь, і таємне стане явним, Суддя всесильний судилище невблаганне, - діла перед очима, - і вогненна ріка. Подумай над усім тим і поспіши спастися.

На що чекаєш? Що в тебе на думці? Чи хтось інший відповість за тебе? Хіба не знаєш, що кожен сам за себе звітуватиме перед Богом, кожен пожне те, що посіяв, і понесе своє власне ярмо? Скинь свій тягар гріхів, поки ще є час.

Назавжди зрікся ти сатани та всіх діл його і при багатьох свідках вступив у завіт з Христом. Пам’ятай про це і не забувай. Знай, що тієї ж миті Ангели записали слова твої - і обіти твої, і відречення – і зберігають це на небесах до страшного судного дня. У день суду вони принесуть рукописання твоє і слова уст твоїх на страшне судилище. І почуєш тоді: З уст твоїх Я тебе суджу, лукавий слуго! (Лк. 19:22). Змилуйся над собою і пощади душу свою!

Поглянь на інших, як вони подвизаються, як стараються спастися, скільки докладають зусиль до кожного доброго діла, бережуться від усього злого, як полюбили вузький і тісний шлях - постять, чуваються, терплять і плачуть; уста їхні повсякчас співають і розсилають хвалу Женихові, очі їхні завжди споглядають Його красу і душі їхні звеселяються.

Поміркуй і поглянь: Жених уже близько. Він іде увінчати тих, які законно подвизалися й возлюбили вузький і тісний шлях. Іде помилувати милостивих, подати блаженство вбогим, сповнити благами голодних і спраглих заради Нього. Він прийде й освітить те, що скрити в темряві, та виявить задуми сердець (1 Корю 4:5) і віддасть кожному за його вчинками (Рим. 2:6).

Врешті раптово пролунає крик: Ось Жених! (Мт. 25:6). Це сподівана радість, похвала праведних, Сонце правди! Це – Жених, виходьте Йому назустріч!

Тоді ті, в кого світильник світить ясно, а одіж чиста, підуть Йому назустріч весело, відважно, радісно, з надією, що їхні світильники не погаснуть. А що буде з тобою? Коли побачиш, що твій світильник згасає, то з жахом у розпачі прохатимеш перших дати тобі трохи оливи і почуєш: Піди краще до продавців та й купи собі (Мт. 25:9).

Підеш – і не знайдеш, де купити, бо купівлю життя вже скінчено. Тоді, збентежившись, плачучи і побиваючись, скажеш собі: «Піду, постукаю у двері милосердя Христового. Може, милостивий Господь і відчинить їх мені?». – Йдеш, стукаєш, але Жених із середини відповідає тобі: Істинно кажу тобі: Я тебе не знаю (МТ. 25:12). Відійди від мене ти, що чинив беззаконня. Ти не був милосердний – і не будеш помилуваний. Ти насичував плоть свою й забруднив одежу свою нечистотами, тож як можеш бажати піднестися сюди й осквернити Моє Царство? Ти чинив волю диявола, Моєю ж волею нехтував: нема тобі частки зі Мною. Іди від Мене геть у вогонь вічний (Мт. 25:41) .

Слухаючи це, стоятимеш у ганьбі. Водночас до вух твоїх доноситимуться голоси радощів і веселощів. Впізнаєш голос кожного з друзів своїх і гірко зітхатимеш тоді, кажучи: «Горе мені, нещасному! Якої слави позбавив я себе, від якої спільноти відлучений через злі й ганебні діла мої! Але воістину праведний суд Божий, воістину справедливо терплю я. – Вони жили стримано, а я ганявся за всілякими втіхами. Вони співали псалми, а я виводив сороміцькі пісні; вони молилися, а я безжурно спав і гуляв; вони плакали, а я сміявся. Тому тепер радіють, а я побиваюсь; вони веселяться, а я плачу. Вони возсядуть у Христовому Царстві на віки вічні, а мене з Антихристом вкинуто до вічного вогню. Горе мені, нещасному!»

Так у муках говоритемеш тоді, але жодної не матимеш від того полегші, бо там уже марне навіть покаяння. Тож почнімо нарешті дбати про спасіння душі, адже це єдине, що потрібне (Лк. 10:42).

Потребує турботи й тіло, але небагато. Про душу ж треба піклуватися постійно, бо вона вища над усе. Ти складаєшся з душі й тіла, тож давай душі духовну поживу, а тілові – тілесу. Не дозволь душі вмерти, але живи її Словом Божим, псалмами, духовними піснями, душеспасительними Писаннями, постом, чуваннями, молитвами, сльозами, надією і думками про небесні блага. Все те і подібне до того є поживою і життям душі. Повсюдно в Писанні блаженними називають лише тих, що йдуть вузьким шляхом; тим же, що ступили на шлях широкий і просторий, всюди віщується горе. Покиньмо широкий шлях, що веде до загибелі, й ступімо на вузький, аби, небагато потрудившись тут, увійшли в Царство на віки вічні. Потрудімось, завжди маючи перед очима Грядущого судити живих і мертвих, постійно пам’ятаючи про життя вічне, нескінченне Царство, величання з Ангелами, перебування з Христом.

Не втішайтесь цим життям. Нехай на вустах у тебе зажди буде псалом, бо коли згадується ім’я Боже, тікають геть біси. Якщо берешся до праці, нехай уста твої промовлять псалом, а ум нехай молиться. Сам Господь закликає всіх готуватися тут до іншого життя. Так і чинімо, а якщо спіткнемося і впадемо в гріх, гоїтимемо те сльозами, поки ще є час для каяття. Час покаяння короткий, Царству ж Небесному немає кінця.

Ми називаємо Святих блаженними і прагнемо собі їх вінців, але не хочемо наслідувати їхні подвиги. Чи думаєте, що вони удостоїлись вінців задарма, без трудів і скорбот? Чи не бажаєте послухати який «спокій» мали Святі в цьому життя? Їх каменовано … вони вмирали … збідовані, гноблені, кривджені (Євр. 11:35-38). Бажаєш разом з ними вічного царювати? – Йди слідом за ними.

Отож, поки маємо час, очистьмося покаянням від пристрастей і трудами самовмертвіння й добрими ділами насадімо в наших серцях чесноти, що в останню годину стануть нашими заступниками: вони разом з Божими Ангелами стануть перед Владикою нашим і Господом та привернуть до нас Його милість. 

Страждання, хвороба, чудо



СтражданняХвороба - це зло, а здоров'я - добро. Це твердження очевидне для кожного, хто хоч раз у житті хворів, хай і на застуду. У Біблії написано, що після того, як людина згрішила, рай на землі для неї закінчився - це знають і розуміють навіть шестирічні діти. А що хвороба і смерть тісно пов'язані з гріхом - тут треба дати слово теології. Адже серйозні непорозуміння з'являються тоді, коли питають, а що ж тут спільного?
Туга за раєм чи мрії про небо

Чи в раю люди вмирали? Чи там могли бути хвороби? Ці питання можуть здаватися наївними, а відповідь, здавалося б, однозначна. Але не поспішаймо.
Ми часто забуваємо, що людина, окрім духу, створена ще й з матерії. А все матеріальне підлягає знищенню. Більше того, воно також підлягає законам фізики. І в раю люди теж підлягали законам механіки, хімії чи мікробіології, тобто могли обпектися, набити собі гулю, отруїтися якоюсь неїстівною ягодою чи грибом. Їхнє щастя було не в тому, що, як мріють малі діти, вони могли робити все, що заманеться безкарно, а в тому, що від того, що погане, вони могли легко відмовитися, а будь-які незручності земного життя (синяки, холодна вода чи спека) сприймали природно, бо все це говорило їм про довколишній світ, який вони отримали від Бога в дар.


Усе змінилося вмить. Гріх відділив людину від Бога бар'єром провини і страху перед покаранням. Гріх відрізав людину від єдиного джерела життя і любові. Без постійного доступу до цього джерела залишаються тільки смерть і страх. Поєднані в одне, вони виражаються в страхові перед смертю і вмиранням.
І тут захований корінь нового, вже не райського, розуміння страждання і хвороби: якщо тіло не функціонує як слід, тоді потерпає не тільки тіло, а й ціла людина, її психіка, а навіть її дух. Чому? Чому навіть найменша болячка псує нам настрій, хоч ми й знаємо, що її легко подолати. Нам, вигнанцям з раю, кожна хвороба нагадує про смерть і про втрачену певність у тому, що буде після неї.
Окрім того, внаслідок фізичного страждання людина перестає відчувати себе людиною, а до свого тіла ставитися як до предмета, зіпсованої й непотрібної речі. Непотрібна - отже, її треба викинути. Але ж все життя людині казали, що вона важлива, потрібна, єдина і незамінна. Між тим, що їй казали і в чому вона сама себе запевняла, і тим, що вона відчуває під час хвороби, пролягає бездонна прірва. Чи не тут потрібно шукати корені евтаназії: люди, перестаючи бути справними, перестають ставитися до себе як до людей і вважають себе непотрібним сміттям. Бо коли хвора людина не знає чи забуває, що її тіло є помешканням безсмертної душі й самого Бога, то бачить в ньому головну причину болю і зла. Якщо людина не вірить у безкорисливу любов, тоді необхідність віддатися в турботливі руки інших вона вважатиме життєвим програшем.

Ісус, хвороби і дорога до Неба

Чи Ти той, на Кого ми чекаємо, запитує Ісуса через своїх учнів Йоан, чи нам іншого чекати? Здається, Ісус відповідає ухильно: скажіть Йоанові те, що бачите: кульгаві ходять, сліпі знову бачать, а бідним проповідується Добра Новина (пор. Лк 7, 18-23). Але це дуже конкретна відповідь, і в кожному католицькому виданні Біблії в цьому місці є посилання принаймні на Книгу пророка Ісаї (35, 5), де п'ятий євангеліст (так теж називають Ісаю), виразно стверджує, що знаком приходу Месії будуть і зцілення.
З одного боку, ми бачимо, що Ісус лікує будь-які людські недуги - хвороби очей, вух, шкіри, внутрішні розлади, фізичний голод і духовну спрагу, Він воскрешає тіло і відпускає гріхи, випростовує горбатих, зцілює висохлі руки, паралізовані починають ходити, а біснуваті звільняються від влади диявола. Анатомічна карта Ісусових чудес охоплює всю людину. Такого чудотворця світ ще не бачив. Чому ж Він зцілював такий короткий час? Чому Він не залишився з нами і не організував якоїсь суперполіклініки, де б лікував нас і наших близьких аж до кінця світу? Ото був би рай! Але чи справді рай, і чи досить людині для щастя тривкого здоров'я і навіть безсмертя на землі? Про це кожен повинен подумати сам.
Прихід Ісуса, Його зцілення і скорий Його відхід - це для нас знак, що здоров'я людини - це велике добро, але не абсолютне. Чудеса Ісуса - це тільки частина Його науки про Творця, Який приходить до Свого грішного творіння, про Отця, Який піднімає і лікує грішну людину, її душу і тіло. Це Євангеліє про те, що джерело любові б'є так сильно й щедро, що смерть стає пасхою, тобто переходом, а не знищенням і розпадом, як ми це бачимо. І це Добра Новина, що її Слуга Ягве приніс убогим цілого світу.
Заплутані в сітях зцілень: у неволі цілителів

Хворі, турбота про них і зцілення завжди були важливі для Церкви. Адже проповідувати Євангеліє означає бути отим самарянином, який перев'язує рани побитого і пограбованого подорожнього. Служити Христові в житті - це означає не бути байдужим і зарадити біді голого, спраглого чи ув'язненого. Історію 20 століть Церкви можна розповідати через історію святих жінок, монастирів і орденів, ченців і доброчинців, які віддали все заради стражденних братів і сестер. Вони відрізняються від більшості сучасних діячів тим, що віддавали нужденним частину себе, а навіть своє життя. Натомість оті діячі радше воліють мізерну допомогу нужденним кидати з каси податківців, а при цьому собі забезпечуючи добрий оклад.
Але турбота Церкви про хворих - не обмежується доброчинністю. Одне із семи Таїнств - це помазання хворих. А священики, котрі поспішають до вмираючих, щоб їх висповідати і забезпечити на дорогу до Божого суду? Скільки ж Слуг Божих за свою ревність у спасінні душ заплатило життям!
Милосердний Бог дав Своїй Церкві також благодать зцілення. Не злічити чудес у тисячах санктуаріїв на цілому світі. Вже понад 100 років таким символічним місцем є Лурд у Франції. Але чудеса й зцілення в Лурді та в інших місцях не є і не будуть гарантованим товаром. Бо благодаті Божої не купиш навіть за ціну великих зречень, жертв чи молитов. Справжнє зцілення - це не подарунок для хворого, щоб у нього поліпшився настрій, це знак для людини, що тут діє Бог, що віра може нарешті визволити її від страху за день сьогоднішній і завтрашній.
Тут ми торкаємося істотної різниці між зціленнями в Церкві та отими видовищами, на які нас запрошують усміхнені обличчя різних проповідників чи народних цілителів з ліцензією міністерства охорони здоров'я. То ще півбіди, коли бачиш, що хтось хоче на тобі заробити. Значно гірше тоді, коли цілителі видають себе за безкорисливих служителів, коли вони обставляють себе святими іконами, коли говорять, що вони лікують молитвою, даром, яким їх начебто наділив сам Бог. Отут треба бути винятково уважним.
Як розпізнати, кому, по суті, служить такий цілитель чи проповідник? Зверніться до Послань Апостола Павла, який кілька разів називає плоди Божого Духа: любов, радість, мир, лагідність, самовладання, покору. Якщо у словах чи вчинках такої людини ми бачимо ненависть до Церкви чи своїх опонентів, то тут усе ясно. Якщо навіть після поверхової зустрічі з такою людиною ми несподівано відчуємо якусь тривогу чи смуток, то можемо бути впевнені, що це не від Бога. Так само, коли людину розпирає від гордості й пихи за свою "надприродну" силу, чи вона несподівано вибухає гнівом, наприклад, на того, хто сумнівається. Від такого цілителя треба якомога швидше і далі втікати.
Багато хто з таких заздрять Апостолам і свідкам Христа, що вони бачили, спізнали, а ми ні, що їм було легше повірити, ніж нам. Щоб вибратися з цієї сліпої вулички наївної заздрості, треба пригадати, скільки наочних свідків сили Ісуса мали серйозні клопоти з вірою, навіть Апостоли, а скільки з них взагалі покинули Христа.

Вчені науково підтвердили силу хресного знамення



Дослідження, проведені на базі лабораторії медико-біологічних технологій НДІ промислової і морської медицини, стали справжньою сенсацією. Вчені експериментально довели, що хресне знамення вбиває мікроби і змінює оптичні властивості води.

- Вчені, які є скептиками, підтвердили, що звичай хрестити їжу і питво перед трапезою, який йде з давнини, має глибокий містичний зміст, - розповідає фізик Ангеліна Малаховська, - за ним прихована практична користь: їжа очищається буквально за мить. Це велике диво, яке відбувається буквально кожен день.

Свої дослідження сили хреста Ангеліна Малаховська проводила майже 10 років. Була проведена велика серія експериментів, які багаторазово перевірили ще раз перед тим, як оприлюднювати результати.
Вони феноменальні: виявлено унікальні бактерицидні властивості, що з'являються у воді від її освячення молитвою і хресним знаменням. Відкрита нова, раніше невідома властивість Слова Божого перетворювати структуру води, значно підвищуючи її оптичну щільність у короткій ультрафіолетовій області спектра.

Сама можливість цих досліджень для Ангеліни Малаховської та її колег-петербуржців стала дивом - вони не фінансувалися, не входили в тематику НДІ. Але вчені виконали величезний обсяг робіт безоплатно - лише для того, щоб дати людям можливість відчути і побачити цілющу силу Бога.

Учені перевірили дію молитви "Отче наш" і хресного знамення на патогенній бактерії. Для дослідження були взяті проби води з різних водойм - колодязів, річок, озер. У всіх пробах містилися кишкова паличка, золотистий стафілокок. Але виявилося, що якщо прочитати молитву "Отче наш" і осінити проби хресним знаменням, то кількість шкідливих бактерій зменшувалася в 7, 10, 100 і навіть більше 1000 разів!

За умовою експерименту - для виключення впливу можливого уявного навіювання - молитву читали і віруючі, і невіруючі люди, проте число патогенних бактерій в різних середовищах (з різними наборами бактерій) все одно зменшувалася в порівнянні з контрольним зразком.

Благотворним є і вплив молитви і хреста на людину - у всіх випробовуваних стабілізувався тиск, поліпшувалися показники крові. Дивний той факт, що показники змінювалися в точно потрібному для зцілення напрямі: у гіпотоніків тиск підвищувався, у гіпертоніків - знижувався.

Було відмічено, що якщо хресне знамення людина накладала на себе недбало або не торкалася необхідних точок (середини чола, центру сонячного сплетення, заглиблень правого і лівого плеча), то позитивний результат впливу був набагато нижчим, або взагалі був відсутній.
Вчені виміряли оптичну щільність води до і після накладення на неї хреста і освячення.
- З'ясувалося, що оптична щільність води у порівнянні зі своїм вихідним значенням до освячення підвищується, - пояснює Ангеліна Малаховська - це означає, що вода як би "розрізняє" сенс вимовлених над нею молитов, запам'ятовує цей вплив і зберігає його як завгодно довго - у вигляді збільшення значення оптичної щільності. Вона як би "насичується" світлом. Людське око вловити ці цілющі зміни структури води, звичайно, не може. Але прилад-спектрограф дає об'єктивну оцінку цього явища.
Хресне знамення змінює оптичну щільність води практично миттєво. Оптична щільність водопровідної води, освяченої вчиненим над нею хресним знаменням звичайним віруючим підвищується майже в 1,5 рази! А при освяченні священиком - майже в 2,5 рази! Тобто виходить, що вода "розрізняє" ступінь освячення - мирянином або священиком, у якого пальці правої руки складені для благословення так, що зображують перші літери імені Христа.
Цікавий результат освячення води хрещеною, але невіруючою людиною, яка не носить натільний хрест. Виявилося, що вода "розрізняє" навіть ступінь віри - оптична щільність змінилася тільки на 10%! Воістину - "по вірі вашій - хай буде вам".

Оскільки людський організм складається більш ніж на дві третини з води, це означає, що в нас Богом була закладена при створенні така система фізичних каналів, регулюючих всі біохімічні процеси в організмі, яка чітко "впізнає" ім'я Ісуса Христа!

Можна сказати, що хресне знамення - це генератор світла. При цьому зауважується, що при недбалому знаменуванні або при швидкому неблагоговійному маханні руками ніяких змін (збільшення) оптичної щільності водопровідної води не виявлено.
Варто зазначити, що для християнина не таким важливим є наукове доведення, але важлива духовна цінність хресного знамені.
Вірте... - "по вірі вашій - хай буде вам"...

Що таке церковне життя і як на нього налаштуватися?




воцерковленняВоцерковлення — поняття достатньо нове, хоча і має вже свою історію. Якщо раніше це слово означало обряд, наступний за Таїнством Хрещення, то тепер, кажучи «воцерковлення», ми маємо на увазі процес — процес поступового «вростання» людини в церковне життя, перетворення її на маленьку, але живу клітинку цього великого організму — Тіла Христового, Церкви.
Існують певні критерії воцерковленності: як часто людина ходить в храм, наскільки регулярно вона сповідається і причащається, чи молиться вона, чи читає духовні книги, а головне — чи живе по-християнськи в своєму побуті: удома і на роботі, щодня. Але разом з тим кожен, воцерковлюючись, проходить свій власний, багато в чому неповторний шлях, здійснює помилки, робить  відкриття. І разом з тим — потребує допомоги і поради, яка дасть можливість йти трохи швидше, уникнути — хоч би частково — помилок, переконатися в правильності відкриттів.
До кого нам іти?
Коли можна говорити про те, що людина стала церковною? Мені здається, тільки починаючи з того моменту, коли вона відчуває себе такою, що вже належить Церкві. Що належить їй в найглибшому сенсі цього слова, коли вона відчуває, що стала її частиною і вже більше не мислить свого життя поза нею. Їй може бути непросто в Церкві, їй може не все подобатися в її людському, скажімо так, елементі, але жити без неї вона більше не може. Ви, напевно, пам’ятаєте такий момент в Євангелії від Іоанна, коли Господь говорив з іудеями про Хліб, що сходить з Небес, тобто про Себе Самого, говорив вперше про майбутнє Таїнство Євхаристії. І іудеям це вчення здалося настільки неймовірним, немістким для їх обмеженого людського розуму, що вони почали відходити від Христа. Відійшли навіть деякі з учнів, кажучи: «Які дивні слова! Хто може це слухати?» (Ін. 6, 60). І тоді Господь запитав Своїх найближчих учнів з числа дванадцяти, Своїх апостолів, чи не хочуть і вони залишити Його. Від імені всіх Йому відповів Петро. Він сказав: «Господи! До кого нам іти? Ти маєш слова вічного життя» (Ін. 6, 68).
І ось, коли у людини з’являється в душі таке ставлення до Церкви, то можна сказати, що вона їй дійсно належить, стала її надбанням.
Проте в той же час і Церква стає для неї «своєю», вона починає її сприймати не просто як місце, куди приходить помолитися, а як те, що належить їй. Не одній, звичайно, але разом зі всіма тими людьми, які і складають її тут, на землі. Тобто, з’являється відчуття спільності, відчуття того, що існує єдине ціле, невід’ємною, природною частиною якого ти є.
Але, звичайно, при цьому можна говорити про різний ступінь воцерковленності, про різну глибину церковної свідомості людини.
Входження в церковне життя
Як же відбувається сам процес входження в церковне життя? Перший етап зіткнення з церковним життям відомий всім. Це час, коли людина тільки заходить в храм, щоб поставити свічку, помолитися перед тією або іншою іконою, часто навіть не знаючи до ладу, хто на ній зображений. Просто людина потребує допомоги і по цю допомогу приходить в храм, оскільки більше їй йти вже нікуди. Це ще в багато чому корисливий або, якщо сказати м’яко, прагматичний підхід до сфери духовного. Хоча і тут проявляються відмінності в людському влаштуванні: хтось ставиться до походу в храм як до якоїсь формальної процедури, яку він поспішає якнайскоріше завершити. А хтось поступово починає розуміти, що таке молитва. І як наслідок, приходить в храм вже не тільки тому, що трапилася якась біда або, скажімо, насувається екзаменаційна сесія, але і просто тому, що йому добре тут побути наодинці з Богом і наодинці з самим собою.
Наступний етап — коли людина починає розуміти, що тут, в Церкві, проходить якесь своє життя, яке не впадає, можливо, відразу у вічі. Помалу у неї починає з’являтися до цього життя інтерес: а що це за життя, в чому воно полягає, який в ньому сенс? І це вже, безумовно, крок вперед на шляху до Бога. Тому що багато хто, і усвідомлюючи наявність цього життя, абсолютно не відчуває бажання бути до нього причетним. Тому так і говорить про життя Церкви: «Це їх життя».
Проте людина глибока, не поверхнева, з часом обов’язково починає відчувати бажання якщо і не наблизитися до життя Церкви, то, принаймні, його зрозуміти. Вона починає приходити в храм частіше, регулярніше, буває тут вже не тільки в проміжку між богослужіннями, але і на самих богослужіннях. Але, не дивлячись на це, залишається ризик не розібратися до кінця в тому, що відбувається в храмі. І можна бачити, що дуже багато людей так от ніяк і не розберуться. А причина цього дуже проста: дізнатися і зрозуміти церковне життя можна тільки зсередини, будучи її частиною.
Можливість бути з Богом
Безумовно, центром, стрижнем церковного життя є богослужіння. І тому природно, що саме через участь у ньому, через молитву за богослужінням людина входить в це життя.
Спочатку знайомство з богослужбовим життям носить характер знайомства природного, спонтанного — так знайомиться з водою людина, яка до неї увійшла: вона дізнається, що вода мокра, що вона холодна або тепла і тому подібне. Що потрібно найперше на цьому етапі? Напевно, уміння бути небайдужим, зацікавленим. І як наслідок — вслухуватися, вдумуватися в те, що на службі читається і співається.
У святих отців людина, на відміну від інших живих істот, іменується істотою «словесною», тобто розумною. Слово є носієм сенсу. І якщо ми хочемо зрозуміти, що відбувається в Церкві, то необхідно бути уважними до слова. Не тільки до слова проповідника, що стоїть на амвоні, але, насамперед, і до слів тих співів і молитвословів, з яких складається богослужіння. З їх допомогою людина може зрозуміти для себе все, через богослужбові тексти розкривається і етичне учіння Церкви, і її богослов’я, і, якщо завгодно, її містика — як таємниче спілкування людської душі з Богом.
Увага до слова — це і є справжня молитва, яка без уваги неможлива.
Напевно, практично кожна людина, яка бувала, а тим більше регулярно буває в храмі, переживала під час богослужіння ті особливі стани, які могли дати їй реальне розуміння того, що тут вона стикається з іншим, не земним, а небесним життям, зі світом не матеріальним, а духовним.
Але є деяка відмінність в тому, як людина до цього стану наближалась. Буває так, і навіть часто, що людина набуває перший досвід зіткнення з Божественним життям в той час, коли в храмі вона подібна до дитини, яка ще не навчилася ні говорити, ні розуміти мови інших людей. Це діє Сам Господь, Його благодать утішає, радує серце нового немовляти в Христі і в житті церковному — немовляти, у якого, можливо, і у самого вже є діти. Це завжди відбувається несподівано і майже не залежить від зусиль самої людини.
Буває і по-іншому. Людина вслухається в текст молитвословів, і несподівано їй відкривається сенс — проспіваної стихирі або фрази з неї, або всього лише одного слова. Причому, цей сенс відкривається не просто її розуму, але і її серцю. І у цей момент вона відчуває себе так, як відчувала кровоточива, коли доторкнулася до краю ризи Христової. Тільки це дотик серця, яке оживає, точніше, живе в ці миті справжнім життям, тим, для якого ми створені.
Що таке церковне життя і як на нього налаштуватися?
Незнайома знайома мова
Що потрібне для того, щоб навчитися розуміти богослужіння?
Перш за все, як ми сказали — увага, інтерес, ставлення до нього як до найголовнішого, що відбувається в храмі. До речі, коли людина вслухається у спів і читання по-справжньому, вона починає розуміти, якою ж неправдою є твердження про те, що церковнослов’янська мова незрозуміла для більшості тих, що приходять в Церкву. Навпаки, адже основні слова в ній знайомі кожному з нас. А багато незнайомих слів стають зрозумілими завдяки тому, що ми логічно мислимо, і сама логіка підказує нам їх значення.
Але перед значенням інших слів або молитов ми все одно стоятимемо, немов перед стіною, поки нам не допоможе зрозуміти їх наше власне життя — життя реальне, зовнішнє. І разом з тим життя внутрішнє, у тому числі і молитовне. Взагалі молитва домашня, приватна — один з кращих засобів до розуміння храмового богослужіння. І не тільки тому, що для неї людина більше має в своєму розпорядженні часу і може розібратися в тому, що ще не ясно. У молитві домашній ми зупиняємося на тому, що торкнулося нашого серця, викликало його співчуття, є можливість молитися більш зосереджено, усвідомлено, навіть — творчо. І цей досвід молитви, що поступово набувається нами, допомагає потім в храмі. І людині, яка не просто присутня на службі, а молиться на ній, вона вже не здається одноманітною, тому що на одні і ті ж слова серце її відгукуватиметься кожного разу інакше.
Важливо зрозуміти систему
Є ще один важливий момент в розумінні богослужіння. Людині властиво у всьому шукати якусь певну логіку, систему. Коли вона знайдена, все стає значно простішим. І в богослужінні, яке від початку і до кінця підпорядковане дуже суворій і дуже стрункій логіці, теж потрібно знайти цю саму систему. Тут теж можна виділити два способи її виявлення для себе і подальшого пізнання. Перший — природний, більш простий, що не вимагає додаткових зусиль. Якщо людина ходить в храм регулярно, вона починає бачити, що певні моменти в богослужінні регулярно повторюються, причому, не тільки кожного недільного дня або на свято, але і щодня. А інші, навпаки, варіюються, то з’являються, то зникають. І потім людина починає розуміти, що все це, звичайно ж, не випадково відбувається, що все це має якесь пояснення.
І є ще один аспект богослужіння, який дуже важливий для розуміння церковного життя. Це та єдність, можливість якої і полягає, і навіть без нашої інколи волі реалізується в богослужінні. У творіннях святих отців Церква нерідко порівнюється з кораблем або ж з ковчегом спасіння. Це дуже глибокий образ, який допомагає проникнути в суть того, що таке  Церква. Принаймні, в те, що стосується людей, які в Церкву входять.
Якщо мати живу уяву, то, напевно, неважко уявити, що відчувало сімейство Ноя в ковчезі. Весь світ затоплений водою, всі, окрім них, загинули, хвилі здіймаються до небес, загрожуючи захлеснути і цей останній притулок останніх людей на землі. Ніде не видно ні острівця суші. І залишається тільки ковчег, шум хвиль, що ударяють в нього, завивання вітру і люди, що тісно притиснулися один до одного, відігрівають один одного своїм теплом. Їм нема за що боротися, немає чого змагатися. У них одне бажання і одна мета: врятуватися, дожити до тієї миті, коли потоп припиниться, коли знову можна буде ступити на землю.
Це, якщо хочете, ідеальна картина того, що має бути в Церкві, в духовному, звичайно, сенсі. І якщо це далеко не завжди так, то проте так може бути, до цього ми повинні прагнути.
І те ж можна сказати про образ корабля. В давнину — ви, напевно, знаєте — корабель несли по морю не тільки вітрила. Безліч веслярів, їх злагоджені, чіткі рухи примушували його бігти по хвилях. І отці тому нерідко говорять, що молитва відокремлена — плавання, в яке людина відправляється  на невеликому човнику по безкрайньому морю. А молитва церковна — плавання, що здійснюється в кораблі. Тут, якщо хтось втомиться, втратить сили, то може відпочити, прийти до тями, тому що його виручать ті, хто разом з ним знаходиться на лаві весляра. У храмі молитва кожного розповсюджується на всіх і, навпаки, молитва загальна покриває кожну людину.
І це не тільки в межах якогось конкретного приходу, це — в масштабі всієї Церкви, тому що за кожним богослужінням ми молимося за всіх своїх братів та сестер в Христі, які тільки є у всьому світі. І всі вони також моляться за нас.
Це треба глибоко зрозуміти, точніше — відчути, пережити. Пам’ятати про це не тільки в той момент, коли ми опиняємося в храмі, а утримувати це в пам’яті і у відчутті серця впродовж всього свого життя. Це і означатиме, що ми справді перебуваємо в Церкві, відчуваємо себе органічною частиною цього великого цілого.

Чому так важко потрапити відразу в Рай?



Згідно з вченням Церкви, спасеться і потрапляє в Рай той, хто знаходиться в стані Божественної благодаті. Однак це не означає, що в Рай потрапляють миттєво: шлях до нього лежить через Чистилище.  Чистилище - це не покарання, а милість. Як свідчить Катехизм Католицької Церкви, «ті, хто помирають в благодаті і мирі Божому, але не є зовсім очищеними, хоча їм і забезпечене вічне спасіння, після смерті зазнають очищення для того, щоб отримати святість, необхідну для вступу в радість небесну».
Церковне Передання, посилаючись на деякі тексти Біблії, говорить про очищення вогнем: «Тому то кажу вам: усякий гріх, навіть богозневага, проститься людям, але богозневага на Духа не проститься! І як скаже хто слово на Людського Сина, то йому проститься те; а коли скаже проти Духа Святого, не проститься того йому ані в цім віці, ані в майбутнім!» (Мт. 12, 31-32). Виходячи з цього судження, ми можемо зрозуміти, що деякі гріхи можуть бути відпущені в цьому житті, а деякі - в прийдешньому. Апостол Павло говорить, що «кожного діло стане явне; день бо Господній зробить його явним; бо він відкривається в огні, і вогонь випробовує діло кожного, яке воно. І коли чиєсь діло, що його він збудував, устоїться, той прийме нагороду;а коли чиєсь діло згорить, то він зазнає шкоди; однак він сам спасеться, але так, наче крізь вогонь.» (1 Кор. 3, 13-15).

Хоча догма про Чистилище була прийнята Католицькою Церквою тільки в XV столітті, і на Заході, і на Сході Церква завжди вірила, що душі тих, що покаялися не до кінця або померли в недосконалості, після смерті повинні пройти очищення, і тому їх підтримують заупокійними молитвами.

Що таке соціальні мережі і чому вони такі популярні?



Інтернет
Людина є створінням Божим і вона комунікативна. Люди завжди прагнули спілкуватися одне з одним, і сьогодні багато хто робить це користуючись соціальними мережами. Але що варто знати про цей винахід?
Протягом останніх кілька десятків років людство, як і колись швидко розвивається та знаходить ще більше нових можливостей для покращення свого комфорту у житті. Це особливо проявляється у спілкуванні людей. Розмова віч-на-віч та листи існують від початку, коли існують люди. При розмові віч-на-віч ви можете вираз обличчя і жести співрозмовника та вловлювати тон його голосу. Але є недолік, обидва співрозмовники мають зустрітися.
Лист передає теплоту і особисте зацікавлення, але вимагає часу написання і досягає адресата лише через декілька днів.
Тепер перейдемо до сучасності наших днів. Електронна пошта є доброю тим, що повідомлення легко створити і воно швидко досягає адресата, проте часто не передаються емоції, або їх можна неправильно зрозуміти.
І тут з'являються соціальні мережі, які на думку декого, можуть витіснити усі інші види спілкування. Існують сотні соціальних мереж, але найпопулярнішою є "Facebook", котра налічує близько 800 мільйонів користувачів. У журналі «Times» говориться: «Якби Facebook була країною, вона була б третьою за кількістю населення після Китаю та Індії».
Що таке соціальна мережа і чому вони такі популярні?
Соціальна мережа – це веб-сайт, який дозволяє тим, хто зареєстрований, спілкуватися з вибраною групою друзів, і це один з кращих способів підтримувати зв'язок. Через соціальну мережу дуже зручно показувати фото з подорожей чи відпочинку. «Писати листи є вже не модно і на це йде надто багато часу" - говорить дехто, - "Роздруковувати фотографії дорого». Щоб дзвонити також потрібно виділити багато часу і можна говорити лише з одною людиною, яка навіть може не мати на це часу. А на електронні листи сьогодні вже мало хто відповідає, та якщо й відповідає, то через декілька днів. У соціальній мережі ми просто пишемо коментар про свої справи, а друзі відписують і розповідають про їхній день. Ми дізнаємося про все тільки увійшовши в мережу.
Отже спілкування через соціальні мережі має певні переваги, а також і свої недоліки. Cпілкування в соціальних мережах впливає на наше приватне життя. «Не бракує гріха в многомовності, а хто стримує губи свої, той розумний».
Люди часто є настільки відкритими, що навіть не помічають небезпеки, яка ховається за всією детальною інформацією, яку вони викладають. Дані профілю, фотографії, оновлення статусу є короткі повідомлення до всіх, хто є у списку друзів. Коли особа отримує доступ до чужої особистої інформації чи номера телефону, то є ризик стати жертвою домагання або залякування, а персональні дані особи можуть бути використані у злочинних цілях.
Проблеми виникають через необачність. Люди часто самі себе налаштовують на небезпеку. У таких випадках краще приховувати свою інформацію та обмежити своє коло з малознайомими особами певною конфіденційністю.
Одним із негативних факторів соціальної мережі це є дорогоцінний час, який вона в нас може відбирати і відвертає увагу від важливіших справ. Чим більше знайомих, тим більше часу тратиться на розмови. Через мережу випливають різні непорозуміння у сімях і не тільки. Люди в цей момент знаходять собі іншого Бога, рукотворного і йому поклоняються.
Спілкування в інтернеті впливає на нашу репутацію! Зайшовши на сайт, люди часто втрачають здоровий глузд. Вони говорять те, що за інших умов не сказали б. Одне необдумане повідомлення – і добру репутацію втрачено.
Подивіться на свою сторінку очима інших людей. І запитайте себе: «Чи хотів би я, щоб мене сприймали саме таким? Що можна подумати про мене, глянувши на розміщені фотографії?» «Любитель пофліртувати? Сексуальний? Гультяй?»
А якщо на мою сторінку зайде роботодавець, чи так я б хотів виглядати в його очах? Чи мої фотографії відображають мої цінності?
Іти нога в ногу з розвитком суспільства та новітніх технологій можна і навіть потрібно, але кожний мусить бачити що приносить користь, а що віддаляє від Бога. Потрібно пам’ятати: У світі панує добро і зло, але свою увагу треба звернути на Вічне і Найбільше добро, яким є Бог, щоб можна було сказати разом зі святим Апостолом Павлом « Живу вже не я, але живе Христос у мені ».

Язик мій – ворог мій



Язик мій – ворог мій
Усякі роди диких звірів та птахів, гадів та морських потвор були приборкані й приборкуються людським хистом. Язика ж ніхто з людей не може вгамувати: він — зло, що спокою не знає, наповнений смертельною отрутою» (Як. 3, 5-8).
Два найбільші та найчастіші гріхи язика — обмова й очорнення.
Що таке обмова?
Обмова — це руйнування доброго імені й слави ближнього. Та хтось може сказати: «Але це була правда». І правди не можна говорити, якщо вона шкодить славі ближнього. Про шкоди, що їх довершує язик, читаємо у Св. Письмі Старого Завіту: «Удар батогом залишає смугу — удар язиком ламає кістки. Від гострого меча полягло багато, але не стільки, скільки впало від язика» (Сир. 28, 17-18). Коли Христос за кожне пусте слово погрожує Божим судом, то що ж тоді сказати про гріх обмови? Обмовою грішить не тільки той, хто когось обмовляє, але й той, хто радо слухає обмови. Однеобговоренняправило зазначає: «Хто інших обмовляє, той має злого духа на язиці, а хто слухає обмови, має злого духа у вусі». Не тільки живі люди мають право на добре ім’я і славу, але й померлі. Тому старовинна приказка каже: «Про померлих говорити або добре, або нічого». Померлі вже стали на Божому суді.
Що таке очорнення?
Очорнення — це найбільший і найтяжчий гріх з усіх гріхів язика. Вже саме слово вказує на те, що щось чисте чи біле ми робимо чорним. Очорнення полягає в тому, що хтось свідомо приписує комусь такі провини чи гріхи, які він сам видумав з наміром пошкодити йому на славі. Очорнення вчинила жінка Путифара, звинувачуючи Йосифа в тому, що він хотів її згвалтувати, а це було очевидною неправдою. Подібно й євреї очорнили Христа перед Пилатом, бо Він бунтує народ і каже не платити податків кесареві, а це теж було неправдою. Очорнення — гріх проти правди, справедливості і любові до ближнього.
В одній парафії злобна жінка тяжко очорнила доброго й невинного священика. Її очорнення так на нього подіяло, що він дістав напад серця і лежав смертельно хворий. Жінка, що його невинно очорнила, маючи докори сумління, приходить до нього і просить прощення за свій гріх. «Жалую за все і перепрошую, — каже вона, — і хочу завдану кривду виправити». Священик витягнув подушку з-під голови, дав їй, промовивши: «Візьми цю подушку, йди на церковну вежу і висип з неї пір’я». Вона так зробила і знову прийшла до нього. А він до неї: «Тепер іди й позбирай пір’я знову до подушки». А тоді вона: «Цього не можу зробити, бо вітер уже розніс пір’я на всі сторони». Тоді вона, з умираючих уст, почула: «Це правда, що розсипане пір’я вже не можна позбирати, так також неможливо, щоб ти повернула мою добру честь і славу. Гріх очорнення твого язика зруйнував моє життя. Я вмираю, а тобі хай Бог простить. Нехай моя смерть буде пересторогою для інших, яким великим злом є гріх очорнення». Це справді глибоко повчальний приклад!
ОсудженняОсудження
Це сильне переконання про гріх нашого ближнього без слушної й розумної причини. Наприклад, гордий фарисей на молитві в храмі уважав митаря за великого грішника; приятелі багатостраждального Йова думали, що Бог покарав його за великі гріхи. Тільки один Господь знає наскрізь людське серце, тому тільки Він має право судити кожного. «Один лише Законодавець і Суддя, який може спасти і погубити. Ти ж хто такий, що судиш ближнього?» (Як. 4, 12).
Підозрювання
Буває так, що хтось підозрює когось в якійсь справі або грісі, не маючи на це достатньої причини. В підозрі можна дуже легко помилитися й завдати комусь велику кривду.
Сіяння незгоди
Це обмова або й очорнення з наміром порізнити особи, які живуть у любові й згоді.
Гостра критика
Критика
Нею провиняється той, хто, не знаючи усіх справ чи обставин, гостро осуджує тих, що з ним живуть чи працюють, або накидається на розпорядки церковної чи цивільної влади. Тим він руйнує довір’я до інших, сіє незгоду й нарікання.
Одна багата американська родина мала звичай часто справляти в себе гостини для своїх приятелів. Ці приятелі часто в очі вихваляли господарів дому, але перед іншими людьми різко їх осуджували. Господиня дому хотіла переконатися, чи ці похвали гостей справді щирі, чи, може, це лише пусті компліменти. Тому одного дня, поки гості зійшлися, вона помістила у гостинній кімнаті магнітофон на невидному місці. Наступного разу при кінці гостини господиня попросила гостей, щоб послухали цікавий магнітофонний запис. Всі радо погодились. І що відбулося? Вони слухали і не вірили своїм вухам: це ж їхні слова, розмови, жарти. Пані насміхалися з господині дому, її поведінки, одежі й зачіски, страв і напитків. Подібною була й критика чоловіків щодо господаря. Рум’янець стиду покривав обличчя гостей, деякі з них прямо повтікали з дому. Магнітофон сказав усю правду!
Може, нас ніхто не підслуховує, але Боже вухо завжди чує нас.
Наслідки гріхів язика
Ці наслідки деколи бувають прикрі, болючі й руйнівні. Вони стають причиною непорозуміння між людьми, ворожнечі й ненависті, руїною згоди та любові. А нас самих за гріхи язика чекає Божий гнів і суд. У Євангелії сказано: «Не судіть, щоб вас не судили; бо яким судом судите, таким і вас будуть судити» (Мт. 7, 1 ).
Мовчання
Як уникати гріхів язика?
Стараймося жити духом віри й дивитися на наших ближніх духом віри. Ми маємо бачити в них Божих дітей і навіть самого Ісуса Христа, який каже: «Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших — ви мені зробили» (Мт. 25, 40). Пам’ятаймо, що нема любові до Бога без любові до ближнього, а де гріхи язика, там нема любові до ближнього.
Треба, щоб ми бачили свої провини й гріхи. Бо до всіх нас каже Христос: «Чого ти дивишся на скалку в оці брата твого? Колоди ж у власнім оці ти не добачаєш» (Мт. 7, 3). «Хто з вас без гріха, нехай перший кине каменем» (Ів. 8, 7). Хай нашою засадою буде: ніколи нічого такого не говорити про неприсутніх, чого б ми не мали відваги сказати їм в очі.
Обов’язок реституції-відшкодування
Все лихо заподіяне язиком накладає обов’язок реституції, тобто обов’язок відкликати вчинене очорнення і повернути добру славу ближньому, а також надолужити за матеріальні шкоди, що їх він, може, зазнав внаслідок обмови або очорнення.
Нехай нашим правилом стане таке: про інших говорити, як би ми бажали, щоб інші про нас говорили, а тоді уникнемо обмови й очорнення та Божого Суду, бо: «Не судіть, щоб вас не судили» (Мт. 7, 1).

Як полюбити людей?



Буває так: стоїш в метро (чи на автобусній зупинці) і бачиш довкола себе одні лише смутні й сірі, без просвіту, обличчя. Вони нудні, завжди чимось незадоволені і позбавлені благовидості. Так, можна захоплюватися дивовижними словами апостола Павла про любов, але сама думка про те, що можна любити цих людей, які оточують тебе, видається вершиною абсурду. Чи ні?
Біля мене сидять смутні підлітки з гучною «булькаючою» музикою в навушниках і опущеними очима, рішуче не готові поступатися місцем будь-кому. У потилицю мені дихає перегаром, дрімаючи, тихий п’яничка. До мого правого боку притиснулася бабця з візком і сумкою. Де я? Навіщо мені ці люди? Мені вони не потрібні: краще б їх не було.

І тоді я — що вже стало звичкою — говорю собі: «Стоп! Те, що я зараз бачу,  це - просто ознака моєї душевної смерті і, мабуть, депресії — і більше нічого. Просто тест мого нинішнього стану». Мені сумно від самого себе. На щастя, досвід говорить, що такі відчуття — проходять.
І справді, та ж бабця несподівано звертається до мене: «Синку, не допоможеш сумочку витягнути? Бачиш, стара на кладовище зібралася, чоловіка відвідати». Звичайно, я із задоволенням допоможу, нема проблем! Обернувшись, я заглядаю на мить в її очі: вони потерті часом, але гарні і повні світла. А я просто побував у пеклі — ще до смерті — і повернувся назад.
Любов чи смерть
Люди бувають неприємні, і любити їх інколи аніскільки не хочеться. А в той же час багато хто з нас відчуває, що любити краще, ніж ненавидіти або зневажати. Але що ми тут можемо зробити — і чи потрібно щось робити?

Хтось скаже: «У мене є мої близькі, є хороші друзі і цікаві компанії. А з поганими або просто нудними людьми мені досить одного — триматися від них подалі». Християнин не може з цим погодитися. У християнській традиції любов стоїть дуже високо, так що виходить, якщо ти не любиш (гаразд, скажімо, «не намагаєшся любити») людей, можна піти і пошукати собі іншу, "комфортнішу" віру. Саме тут особливий помітний знак християнина, це - найголовніший критерій доброякісного духовного життя, без якого все, — порожнеча і самообман.

Але чи реально це — так от узяти і «полюбити»? Поставлена планка нескінченно висока, аж до любові до ворогів, які ненавидять нас. Хто, за винятком деяких вибраних, на це здатний? Мабуть, це - просто гарні слова, недосяжний ідеал, який даний лише для того, щоб я на нього дивився і краще розумів, наскільки я поганий і безпорадний?

Так, це - безмежна і велика мета, але це не означає, що я не можу робити перші кроки просто зараз. Зрозуміло, в цьому майже всі ми тут — початківці. Проте, ось мої дві копійки на тему. Між пеклом нелюбові і любов’ю є стежина, по якій можна і потрібно рухатися…
«Любити погано»
Найгеніальніше, що я чув на цю тему, - слова одного священика: «Є лише один спосіб навчитися любити — почати любити погано». Це прості до примітивності слова, проте в них є все необхідне і достатнє для початківців.

Але спочатку нам варто позбутися однієї перешкоди. Більшість сучасних людей думають про любов як про особливий стан, який в потрібний момент звалюється (або не звалюється) на тебе з неба. І тоді ти або «любиш», або «не любиш» — третього не дано. Але це - просто неправильне розуміння терміну, який має мільйон найрізноманітніших сенсів. Не стану заглиблюватися у визначення любові; досить сказати, що любити — це, насамперед, поведінка і свідоме рішення. Це означає, що любов не статична: це - не готовий стан, а шлях. А щоб кудись прийти, треба крокувати, причому перші кроки незграбні і зовсім не схожі на любов святих.

Все не так вже й складно. Якщо я вирішив любити людину, спершу я можу її не уникати — хоч би фізично бути поряд, не відвертатися від неї і не відсідати подалі. Далі в моєму розпорядженні тисячі вчинків. Я можу приділити їй увагу, можу тепло та лагідно розпитати про її життя. Можу їй подзвонити або написати на імейл і привітати, скажімо, з днем народження. Можу подарувати їй подарунок або дати грошей, якщо вона має в цьому потребу. Я можу — нехай погано — робити їй добро в односторонньому порядку, не чекаючи, що вона пройметься до мене симпатією або зміниться до кращого. Важливо, що це поступово міняє мене самого. Морок нелюбові начебто залишається, але в ньому з’являється світло, і з часом мені самому стає світліше. Це ми здатні робити — і по суті ми здатні робити тільки це. «Але це ж не любов, а просто нудне виконання закону, — скажуть мені. — А відчуття, а серце, якому не накажеш?»
Неслухняні емоції

Дійсно, що б ми не робили, залишаються неслухняні емоції. Гнів, презирство і огида, образа і гіркота — їх не скасувати вольовим актом. Ти можеш натягнуто посміхатися, нещиро дарувати подарунки або говорити смиренні слова типу «прости мене, грішну» — але в серці залишається отрута ненависті. Коли в молодості я вперше почув пораду помолитися за мого конкретного ворога, я гаряче протестував: «Я ж не можу цього робити щиро! Це буде брехнею і лицемірством, від чого мені самому стане бридко».

Насправді, хоча емоції не є любов, вони важливі. Любити без відчуттів — це дійсно означає любити «погано», недосконало, не у всій повноті. І абсолютно не потрібно себе обдурювати або намагатися викликати у себе добрі відчуття в уяві.

Проте між вчинками і відчуттями існує зв’язок. Врешті-решт, вже більше ста років тому Джеймс і Ланге сформулювали свій знаменитий закон: емоції слідують за поведінкою. Коли я сідаю за один стіл з підозрілим чужаком, мої відчуття до нього неминуче міняються. Коли я, пересилюючи себе, виявляю цікавість до нудного чоловіка, він ризикує перестати бути для мене нудним. Якщо я починаю — нехай мене трясе від обурення — молитися за ворога, я можу хоч на долю секунди поглянути на нього з якоїсь іншої перспективи. І варто відмітити, це не просто нерозумний «закон» або слідування зовнішнім правилам. Зовсім ні, рішення любити теж народжується усередині, в серці.

Там же, в серці, народжується багато сміття: якщо я спробую в кожен момент бути «щирим» і «самим собою», я можу стати гордим, заздрісним, дріб’язковим. Я б іноді кидав свою дружину, а іноді б до неї повертався. А іноді мені хотілося б побити якусь людину, особливо з близьких.

Чесне ставлення до своїх емоцій необхідне: воно дозволяє бачити свій внутрішній морок і не жити в самообмані. Більш того: воно допомагає відзначити, що і «коханих» ми любимо лише іноді — емоції хвилеподібні і мінливі. Залишається любити їх «погано» — зате ми бачимо, що тут є куди рости.
Дещо ще

Щоб чому-небудь навчитися, потрібна сильна мотивація. Навіть, якщо я хочу освоїти іспанську мову, або вивчитися грати на гітарі — спочатку мені знадобиться регулярно робити не найцікавіші речі. Подібні зусилля винагороджуються, але далеко не відразу. Наша культура миттєвих рішень — «бери все, що бажаєш, просто зараз: швидко і дешево» — породжує нетерплячих людей, які не готові чекати. Але, на жаль, вчитися любити — це «довго і дорого». На це йдуть роки життя, і це часто не приносить душевної винагороди, але тільки робить життя незатишнішим. Коли «любиш погано», це виглядає безглуздо і часто викликає насмішки і звинувачення в нещирості. Одностороння відвертість робить людину більш ранимою і уразливою. Це - згода терпіти біль і мати компанію з неприємними людьми. Насправді, навіщо нам це потрібно? Щоб не померти раніше смерті: тому що альтернатива — пекло нелюбові — ще гірше.

Діяти наполегливо і терпляче, віддаючи собі звіт в своїх емоціях, — цього для початківців, які готові «любити погано», достатньо. Але я навмисно нічого не сказав ще про одну річ — тому що прагнув тут триматися ближче до землі, до психології, до того, до чого можна доторкнутися. А ця річ надзвичайно важлива. Коротко сказати: чим кращі вертикальні стосунки (з Богом), тим правильніші горизонтальні (з людьми), і від цього закону нікуди не подінешся. Ні удома, ні серед друзів, ні навіть, коли ти просто їдеш в метро.

Відвідувати дискотеку гріх?


Однак якщо поглянути в корінь цього явища, то побачимо, що  навряд чи дискотека в суботу ввечері, - це ідеальна підготовка до участі у Святій Літургії в День Господній - неділю.
Спостереження підказують нам, що наслідки дискотеки можуть бути досить обтяжливими: як мінімум в неділю вранці не захочеться вставати на Літургію, оскільки наслідки невисипання і оглушення музикою (а може і алкогольне сп'яніння) дадуться взнаки. Тому вона може стати перешкодою до відвідин храму Господнього в неділю, що буде гріхом. Багато залежить від того, з ким ми туди ходимо, скільки часу проводимо і як проводимо. Можна точно сказати, що сама обстановка на дискотеці:- приглушене світло, гучна мзика, можливість вживати алкоголь чи інші психотропні засоби, можливість танцювати на надто близькій відстані до іншої особи - все це є, безперечно, спокусами, нагодою до гріха
На деяких вечірках, наприклад, вживаються наркотики, не кажучи вже про алкоголь. Вживання наркотиків і пияцтво (тим більше коли воно становить небезпеку для себе і для інших, наприклад, якщо ми за кермом автомобіля), - це, безсумнівно, велика шкода та смертний гріх.
Самі танці - в усякому разі, в тому вигляді, в якому вони постають на дискотеці, - теж навряд чи сприяють залученню до Бога. Враховуючи все сказане, можна зробити висновок, що відвідування дискотеки може стати як мінімум приводом до гріха.
Додамо до цього ще одне спостереження: скільки раз підлітки змушують переживати батьків, повертаючись додому пізно вночі? Це теж не можна назвати чеснотою, мало того, це може бути і тяжким гріхом.
Коли ми прагнемо жити по-християнськи, бажання порожнього проведення часу проходить само собою. Наша християнська життя не може бути обмежене дотриманням обрядів чи приписів. Недостатньо того, що в неділю ми ходимо до церкви. Ми «вкусили дара небесного і стали причасниками Духа Святого», як писав святий апостол Павло, тому кожен день та кожну хвилину повинні поводитися достойно, уникаючи спокус та приводу  до гріха